22/09/19: Vlaamse Meesters in situ

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen
Sint-Pauluskerk, Antwerpen – “Het Dispuut” P.P. Rubens (ca. 1609)
Recital “Utopia, Rubens, Peter Philips” – 22 september 2019, 17u.

Het Utopia Ensemble blinkt uit in polyfone muziek en is sinds 2017 “in residence” bij de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. In het kader van OKV – “Vlaamse Meesters in Situ” heeft Utopia een recital samengesteld, dat geïnspireerd werd door het schilderij “Het Dispuut, of de Samenspraak over het Heilig Sacrament” van P.P. Rubens. Het programma wordt op 22 september 2019 uitgevoerd, aan het kunstwerk van Rubens, dat in 1609 door de dominicanen voor de Sint-Pauluskerk werd besteld.
Het recital zal vooral uit werken van de Engelse componist Peter Philips (ca. 1560-1628) bestaan, maar ook zijn grote voorbeeld Palestrina en tijdgenoot Richard Dering komen aan bod. Peter Philips was een banneling vanwege zijn katholieke geloof. Hij reisde en verbleef in verscheidene Europese landen, voordat hij op het einde van de 16de eeuw in Antwerpen belandde en uiteindelijk vanaf 1597, tot aan zijn dood, organist werd aan het hof van de Aartshertogen in Brussel. In 1612 componeerde Philips zijn “Ave Verum Corpus” – waarvan de tekst een directe link vormt met “Het Dispuut” van Rubens. Philips was dan al priester geworden, na de dood van zijn Antwerpse vrouw en hun kind. Beide werken behandelen het geloofsthema van de transsubstantiatie: de hostie die tijdens de Eucharistie tot lichaam van Christus wordt.
Rubens en Jan Brueghel de Oude toonden duidelijk bladmuziek met de naam van “Pietro Philippi Inglese” op hun schilderij uit 1617 “Het Gehoor” (“El Oido”), dat als onderdeel van een reeks over de vijf zintuigen te bewonderen valt in het Prado te Madrid. Kenden de schilders Peter Philips persoonlijk? Ontmoetten ze elkaar aan het hof van Albrecht en Isabella te Brussel? Muziekintendant Wilfried Van den Brande en Armand Storck, archief –en redactielid van de Sint-Pauluskerk, verzorgen tijdens het recital de biografische duiding over deze boeiende componist en zijn tijd.

Sint-Pauluskerk, Antwerpen, ingang aan Veemarkt 13
Organisator: Muziekkapel Sint-Paulus vzw
22 september 2019
Deuren 16u30, aanvang recital 17u00
Verwachte duur, inclusief bindteksten: 90 minuten
Tickets aan 15,00 euro p.p., storting op BE22 3630 9646 7247
Vermelding: “concert 22/9”

Inlichtingen en reservaties: tickets@muziekinsintpaulus.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *