Muziek in Sint-Paulus

Het muzikale leven in de Sint-Pauluskerk wordt aangestuurd door een artistiek comité dat bestaat uit intendant Wilfried Van den Brande, titularis-organist Bart Rodyns, kapelmeester/chef-dirigent Ivo Venkov en voorzitter Leo Vereecken. Artistieke consulenten zijn concertmeesters Wibert Aerts en Ortwin Lowyck en gastdirigent/koorconsulent Erik Demarbaix.


Wilfried Van den Brande

Intendant

Na studies bij Arnold Brand, Gidon Saks en Albrecht Klora, staat Wilfried als solist op de planken van de Munt, de Vlaamse Opera, Muziektheater Transparant, Muziektheatercollectief Walpurgis en concerteert met het Vlaams Radio Orkest/Brussels Philharmonic (Verdi Requiem), deFilharmonie/Royal Flemish Philharmonic (Méphistophélès in Gounods ‘Faust’), het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonie Orkest Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie.

Internationaal zingt hij voor het Vaticaan in Rome met het Orchestra Filarmonica Italiana, in Spanje met de Real Filarmonia de Galicia en het Orquestra Sinfonica de Asturias, in Duitsland met het WDR Rundfunkorchester, de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Meininger Hofkapelle,de Nürnberger Symphoniker (Wagnerprogramma samen met Cheryl Studer) en de Zeitgenössische Oper Berlin, in Denemarken met het Wiener Kammerorchester, in Zwitserland met het Orchestre de la Suisse Romande en Julia Migenes in een Eurovisie kerstconcert voor Arte.

Eind 2004 verschijnt op Talent Records ‘Airs d’opéras Français’, een recital met de Nürnberger Symphoniker o.l.v. Hans Rotman. September 2007 is de release datum van de SACD/DVD ‘So in love – the great American Songbook. In oktober 2010 stelt hij in Carnegie Hall de 5 CD-box ‘A Tribute to Cole Porter’ voor. In 2014 gaat www.coleporteranthology.com online met in totaal 325 liederen van de Amerikaanse componist.

Samen met Lou Demeyere en Simon Van den Brande realiseert hij voor Canvas de documentaire ‘Looking for Cole’, die wereldwijd uitgebracht wordt door EuroArts Berlijn en in mei 2016 door Warner Music als DVD wordt verdeeld. In maart 2014 is Wilfried centrale gast in het Porter Festival in Concertgebouw Brugge en treedt hij als solist aan in een tournee met Brussels Philharmonic. Deze concerten vormen het sluitstuk van een doctoraat in de kunsten dat hij met grootste onderscheiding behaalt (Kon.Conservatorium Brussel/VUB).

Sinds maart 2013 is Wilfried als intendant samen met chef-dirigent Ivo Venkov verantwoordelijk voor de orkestmissentraditie van de Antwerpse Sint-Pauluskerk.


Bart Rodyns

Titularis-organist

Na op jonge leeftijd o.a. de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel, medaille van de Stad Lier, laureaat Ottoboni,… ontvangen te hebben studeerde Bart Rodyns bij D. Van Handenhoven orgel. Daarna vervolgde hij z’n studies aan de conservatoria te Antwerpen & Maastricht bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen. Met grootste onderscheiding werd hij “Master of Music”.

Bart won herhaaldelijk verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio en werd reeds genomineerd voor Radio Klara’s muziekprijzen 2010. In 2014 werd hem een ‘gouden label’ uitgereikt.
Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA. In maart 2017 ontving hij de Cultuurprijs van de Stad Lier vanwege zijn bijzondere verdiensten op het gebied van Cultuur.

Bart Rodyns is artistiek leider en klavierspeler van Euterpe Baroque Consort. Dit ensemble brengt barokmuziek op historische instrumenten. Recente hoogtepunten zijn o.a. 2 programma’s tijdens ‘Iedereen Klassiek’ (Radio Klara), openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen, Klara in ’t Paleis, Klara in Izegem,… In 2015 verscheen hun debuut-CD met Orgelconcerti van G.F. Handel en M. Corrette. Vlak erna was er de CD release met onuitgegeven muziek van Lierse kapelmeesters (i.o. Festival van Vlaanderen, Label Phaedra). Daarnaast werkt hij vast samen met het vermaarde oude muziek-ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Becu en maakte met hen bekroonde opnames. Eind 2013 wekten Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire het historische ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven met in de erg originele bezetting drukwindharmonium. Laatste hoogtepunt van deze groep waren de 2 Live uitgezonden concerten vanuit het concertgebouw Brugge en een pas uitgebrachte CD (ZeD Classics).
Bovendien vormt hij met pianist Nicolas Callot ‘ZEITSPIEL Klavierduo’ waarmee hij in de bezetting Piano-Harmonium een integrale C. Franck opname maakte (Enigma Records), daarna verscheen bij toplabel Warner Classics “Clara’s Heart” met muziek van Clara/Robert Schumann en J. Brahms. Daarnaast werkt(e) hij regelmatig met Les Muffatti, Utopia, BachPlus, InAlto, Brussels Philharmonic, Vlaams Radiokoor, Osiris Brass, Symfonieorkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra en vele andere ensembles en solisten.

Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium van inmiddels 21 (historische) klavierinstrumenten: klavecimbels (Ruckers en Delin replica’s), kistorgels (Moors 2012 en Skrabl 2013), Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmoniums (Harmonium-Celesta 1900 en Kunstharmonium 1913) en 19de eeuwse harmoniums (Debain, Alexandre).

Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was Bart solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… . Vanaf September 2019 werd Bart Rodyns aangesteld als Professor/Hoofdvakdocent Orgel en Harmonium aan Fontys Academy of Music te Tilburg.
Meer Info: www.bartrodyns.com


Ivo Venkov

Kapelmeester & Chef-dirigent

Ivo Venkov werd geboren in Russe, één van de meest levendige muziekcentra in Bulgarije, ook wel “Klein Wenen” genoemd. Hij studeerde piano, muziektheorie en orkestdirectie aan het conservatorium van Sofia.

In 1995 dirigeerde hij twee kameropera’s van Georgi Kostov en werd hij aangesteld als dirigent aan de Staatsopera van Varna, waar hij debuteerde met de opera ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Bizet. Met het Symfonisch Orkest van Sofia voerde hij diverse vocale en symfonische werken uit en dirigeerde hij concerten in Italië, Griekenland, Joegoslavië, Japan en Spanje.
In januari 1996 haalde hij zijn diploma orkestdirectie met grote onderscheiding. Een jaar later trok hij ter vervolmaking naar de ‘Hochschule für Musik und darstellende Kunst’ in Wien en Graz (Oostenrijk).

In 1998 maakte hij zijn debuut in België met enkele operetteproducties en als gastdirigent van het ‘Brussels Youth Orchestra’. In september dat jaar wordt hij aangesteld als dirigent van het Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen.

Verder dirigeerde hij nog het Frankfurter Museumorchester, Bamberger Symphoniker , het Residentieorkest Den Haag , Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Vlaams Radio Orkest, werkte hij als assistent van Walter Weller met deFilharmonie en maakte hij een tournee door Vlaanderen met het Symfonieorkest van Vlaanderen. Met het Vlaams Radio Orkest nam hij de compositie ‘Ensorciana’ van Jules Strens op voor de cd ‘Bonjour Monsieur Ensor’.

In mei 2004 behaalde Ivo Venkov de tweede prijs in het Gustav Mahler Dirigentenconcours, georganiseerd door de Bamberger Symphoniker. In september datzelfde jaar sleepte hij met een uitvoering van ‘La Mer’ van Debussy de eerste prijs in de wacht op het Sir Georg Solti dirigentenconcours in Frankfurt.

Tenslotte is Ivo Venkov gastprofessor orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.


Sint-Paulus Camerata

Solistenkoor

De Sint-Paulus Camerata is een kamerkoor van minimum 16 topzangers, dat samengesteld is uit free-lance soli en zangers die hun sporen verdienden bij internationale topkoren. Vele Camerata leden behoren tot de vaste kern van of treden aan als extra bij topkoren als het Vlaams Radio Koor, Collegium Vocale, het Huelgas Ensemble of Currende.

Sopranen: Elise Gäbele, Ana Naqe, Bianca Van Puyvelde, Eline Vandenheede, Annelies Brants, Griet De Geyter, Sarah Van Mol, Aphrodite Patoulidou, Charlotte Cromheeke, Ellen Vanherck, Laurence Servaes, Irene Carpentier, Emilie De Voght

Alten: Joëlle Charlier, Marta Babic, Bart Uvyn, Helena Bohuszewicz, Marleen Delputte, Noëlle Schepens, Lieve Mertens, Rob Cuppens, Lien Haegeman, Sandra Paelinck

Tenoren: Denzil Delaere, Ivan Goossens, Adriaan De Koster, Paul Foubert, José Pizarro, Paul Schils, Gunter Claessens, Dick Van Daele, Yves Van Handenhove, Patrick De Brabandere

Bassen: Kai-Rouven Seeger, Jurgen Vollens, Tristan Faes, Byron-Mahieu Van der Linden, Lars Corijn, Pieter Coene, Conor Biggs, Lieven Deroo, Kobe Baeyens, Wilfried Van den Brande


Sint-Paulus Sinfonietta

Orkest

Net zoals de Camerata bestaat de Sint-Paulus Sinfonietta uitsluitend uit top professionele musici die een groot hart hebben voor de orkestmissentraditie in Sint-Paulus. Het laat geen van de artiesten onbewogen om in de bijzondere sfeer van Sint-Paulus te musiceren.
Het ensemble telt meerdere pupiteraanvoerders en musici uit de grote symfonische en opera orkesten in haar rangen: Antwerp Symphony Orchestra, Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen, Symfonieorkest van de Munt, Belgian National Orchestra, Brussels Philharmonic, Symfonie Orkest Vlaanderen. Deze doorwinterde professionals brengen regelmatig hun beste studenten mee. Op die manier is het ensemble ook een ideale plek waarin jonge masters métier opdoen naast mensen met grote ervaring.
Wibert Aerts, één van Belgiës topviolisten, is concertmeester van de Sint-Paulus Sinfonietta.

Naast de Sinfonietta kent Sint-Paulus ook een ensemble dat musiceert binnen de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk (Hipp – historically informed performance practice) waarbij instrumenten (of copieën ervan) gebruikt worden zoals gangbaar in de periode waarin de muziek ontstond. Ortwin Lowyck is concertmeester van deze instrumentale Sint-Paulus Camerata.


Livestreaming

De live captaties van de orkestmissen en concerten in de Sint-Pauluskerk worden verzorgd door Studio C / Stoffel de Laat.


Meer lezen: Ensembles in Residentie

Meer lezen: Muziekkapel Sint-Paulus vzw

Meer lezen: Het Orgel van Sint-Paulus