Muziek in Sint-Paulus

Het muzikale leven in de Sint-Pauluskerk wordt aangestuurd door een artistiek comité dat bestaat uit intendant Wilfried Van den Brande, titularis-organist Nicolas De Troyer, kapelmeester/chef-dirigent Ivo Venkov en voorzitter Paul Bistiaux. Artistieke consulenten zijn concertmeesters Wibert Aerts en Justin Glorieux en gastdirigent/koorconsulent Erik Demarbaix.


Wilfried Van den Brande

Intendant

Na studies bij Arnold Brand, Gidon Saks en Albrecht Klora, staat Wilfried als solist op de planken van de Munt, de Vlaamse Opera, Muziektheater Transparant, Muziektheatercollectief Walpurgis en concerteert met het Vlaams Radio Orkest/Brussels Philharmonic (Verdi Requiem), deFilharmonie/Royal Flemish Philharmonic (Méphistophélès in Gounods ‘Faust’), het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonie Orkest Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie.

Internationaal zingt hij voor het Vaticaan in Rome met het Orchestra Filarmonica Italiana, in Spanje met de Real Filarmonia de Galicia en het Orquestra Sinfonica de Asturias, in Duitsland met het WDR Rundfunkorchester, de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Meininger Hofkapelle,de Nürnberger Symphoniker (Wagnerprogramma samen met Cheryl Studer) en de Zeitgenössische Oper Berlin, in Denemarken met het Wiener Kammerorchester, in Zwitserland met het Orchestre de la Suisse Romande en Julia Migenes in een Eurovisie kerstconcert voor Arte.

Eind 2004 verschijnt op Talent Records ‘Airs d’opéras Français’, een recital met de Nürnberger Symphoniker o.l.v. Hans Rotman. September 2007 is de release datum van de SACD/DVD ‘So in love – the great American Songbook. In oktober 2010 stelt hij in Carnegie Hall de 5 CD-box ‘A Tribute to Cole Porter’ voor. In 2014 gaat www.coleporteranthology.com online met in totaal 325 liederen van de Amerikaanse componist.

Samen met Lou Demeyere en Simon Van den Brande realiseert hij voor Canvas de documentaire ‘Looking for Cole’, die wereldwijd uitgebracht wordt door EuroArts Berlijn en in mei 2016 door Warner Music als DVD wordt verdeeld. In maart 2014 is Wilfried centrale gast in het Porter Festival in Concertgebouw Brugge en treedt hij als solist aan in een tournee met Brussels Philharmonic. Deze concerten vormen het sluitstuk van een doctoraat in de kunsten dat hij met grootste onderscheiding behaalt (Kon.Conservatorium Brussel/VUB).

Sinds maart 2013 is Wilfried als intendant samen met chef-dirigent Ivo Venkov verantwoordelijk voor de orkestmissentraditie van de Antwerpse Sint-Pauluskerk.


Nicolas De Troyer

Titularis-organist

Nicolas De Troyer (°1984) is titularis-organist van het historische orgel van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen.

Als organist concerteerde Nicolas reeds in binnen- en buitenland.
Hij verleende reeds zijn medewerking aan enkele CD-opnames, waaronder de uitgave van het volledige orgeloeuvre van Gabriël Verschraegen door Orgelkunst.
In 2014 realiseerde hij zijn eerste solo-CD ‘Over grenzen heen’ op het historische Le Royer-orgel van de Sint-Pieterskerk van Turnhout.

Nicolas is leraar orgel, klavecimbel, begeleidingspraktijk, harmonie en muziekgeschiedenis aan verschillende muziekacademies.
Van 2008 tot 2010 was hij assistent geschreven harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Hij verleent regelmatig zijn medewerking als continuospeler bij verscheidene ensembles en speelde reeds samen met o.m. Il Fondamento, BachPlus en La Petite Bande.
Hij nam reeds met succes deel aan verschillende internationale orgelconcours. In 2002 werd hij laureaat van de Axion Classics-wedstrijd van Dexia Bank. In 2006 werd hij winnaar van het elfde internationale orgelconcours te Leiden in de categorie ‘Orgelmuziek XXe eeuw’.
In 2007 werd hij laureaat van het twaalfde internationale César Franckconcours te Haarlem.
Hij is tevens verbonden als organist aan de dekanale Sint-Pieterskerk te Hamme en de Dominicanenkerk te Brussel.

Opleiding:
– ‘Master of Arts in de musicologie’ met onderscheiding – KU Leuven 2012
– Master na master orgel met grootste onderscheiding, felicitaties vd jury – Lemmensinstituut 2010
– Masterdiploma klavecimbel met onderscheiding – Lemmensinstituut 2010
– Masterdiploma orgel met grootste onderscheiding – Lemmensinstituut 2007


Ivo Venkov

Kapelmeester & Chef-dirigent

Ivo Venkov werd geboren in Russe, één van de meest levendige muziekcentra in Bulgarije, ook wel “Klein Wenen” genoemd. Hij studeerde piano, muziektheorie en orkestdirectie aan het conservatorium van Sofia.

In 1995 dirigeerde hij twee kameropera’s van Georgi Kostov en werd hij aangesteld als dirigent aan de Staatsopera van Varna, waar hij debuteerde met de opera ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Bizet. Met het Symfonisch Orkest van Sofia voerde hij diverse vocale en symfonische werken uit en dirigeerde hij concerten in Italië, Griekenland, Joegoslavië, Japan en Spanje.
In januari 1996 haalde hij zijn diploma orkestdirectie met grote onderscheiding. Een jaar later trok hij ter vervolmaking naar de ‘Hochschule für Musik und darstellende Kunst’ in Wien en Graz (Oostenrijk).

In 1998 maakte hij zijn debuut in België met enkele operetteproducties en als gastdirigent van het ‘Brussels Youth Orchestra’. In september dat jaar wordt hij aangesteld als dirigent van het Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen.

Verder dirigeerde hij nog het Frankfurter Museumorchester, Bamberger Symphoniker , het Residentieorkest Den Haag , Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Vlaams Radio Orkest, werkte hij als assistent van Walter Weller met deFilharmonie en maakte hij een tournee door Vlaanderen met het Symfonieorkest van Vlaanderen. Met het Vlaams Radio Orkest nam hij de compositie ‘Ensorciana’ van Jules Strens op voor de cd ‘Bonjour Monsieur Ensor’.

In mei 2004 behaalde Ivo Venkov de tweede prijs in het Gustav Mahler Dirigentenconcours, georganiseerd door de Bamberger Symphoniker. In september datzelfde jaar sleepte hij met een uitvoering van ‘La Mer’ van Debussy de eerste prijs in de wacht op het Sir Georg Solti dirigentenconcours in Frankfurt.

Tenslotte is Ivo Venkov gastprofessor orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.


Sint-Paulus Camerata

Solistenkoor

De Sint-Paulus Camerata is een kamerkoor van minimum 16 topzangers, dat samengesteld is uit free-lance soli en zangers die hun sporen verdienden bij internationale topkoren. Vele Camerata leden behoren tot de vaste kern van of treden aan als extra bij topkoren als het Vlaams Radio Koor, Collegium Vocale, het Huelgas Ensemble of Currende.

Sopranen: Elise Gäbele, Ana Naqe, Bianca Van Puyvelde, Eline Vandenheede, Annelies Brants, Griet De Geyter, Sarah Van Mol, Aphrodite Patoulidou, Charlotte Cromheeke, Ellen Vanherck, Laurence Servaes, Irene Carpentier, Emilie De Voght

Alten: Joëlle Charlier, Marta Babic, Bart Uvyn, Helena Bohuszewicz, Marleen Delputte, Noëlle Schepens, Lieve Mertens, Rob Cuppens, Lien Haegeman, Sandra Paelinck

Tenoren: Denzil Delaere, Ivan Goossens, Adriaan De Koster, Paul Foubert, José Pizarro, Paul Schils, Gunter Claessens, Dick Van Daele, Yves Van Handenhove, Patrick De Brabandere

Bassen: Kai-Rouven Seeger, Jurgen Vollens, Tristan Faes, Byron-Mahieu Van der Linden, Lars Corijn, Pieter Coene, Conor Biggs, Lieven Deroo, Kobe Baeyens, Wilfried Van den Brande


Sint-Paulus Sinfonietta

Orkest

Net zoals de Camerata bestaat de Sint-Paulus Sinfonietta uitsluitend uit top professionele musici die een groot hart hebben voor de orkestmissentraditie in Sint-Paulus. Het laat geen van de artiesten onbewogen om in de bijzondere sfeer van Sint-Paulus te musiceren.
Het ensemble telt meerdere pupiteraanvoerders en musici uit de grote symfonische en opera orkesten in haar rangen: Antwerp Symphony Orchestra, Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen, Symfonieorkest van de Munt, Belgian National Orchestra, Brussels Philharmonic, Symfonie Orkest Vlaanderen. Deze doorwinterde professionals brengen regelmatig hun beste studenten mee. Op die manier is het ensemble ook een ideale plek waarin jonge masters métier opdoen naast mensen met grote ervaring.
Wibert Aerts, één van Belgiës topviolisten, is concertmeester van de Sint-Paulus Sinfonietta.

Naast de Sinfonietta kent Sint-Paulus ook een ensemble dat musiceert binnen de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk (Hipp – historically informed performance practice) waarbij instrumenten (of copieën ervan) gebruikt worden zoals gangbaar in de periode waarin de muziek ontstond. Justin Glorieux is concertmeester van deze instrumentale Sint-Paulus Camerata.


Retrospectre

Livestreaming

De live captaties van de orkestmissen en concerten in de Sint-Pauluskerk worden verzorgd door Antwerps productiehuis Retrospectre.


Meer lezen: Ensembles in Residentie

Meer lezen: Muziekkapel Sint-Paulus vzw

Meer lezen: Het Orgel van Sint-Paulus