Ensembles in Residentie

Utopia

Belgian Handmade Polyphony

De Antwerpse Sint-Pauluskerk is een wereldwijd op handen gedragen plaats voor de uitvoering van meerstemmige muziek. Niet enkel is Laus Polyphoniae er jaarlijks in augustus te gast voor meerdere concerten, alle internationaal vermaarde ensembles die er concerteren, getuigen van een groot enthousiasme voor haar bijzondere akoestiek en sfeer.

Een bijzondere plek verdient ook een uitzonderlijk ensemble dat nauw aan haar verbonden is. Een ensemble dat op systematische basis recht doet aan de ruimte – én de ruimte aan haar. Het verheugt ons bijzonder dat Utopia – Belgian Handmade Polyphony – vanaf januari 2016 als ensemble in residentie Sint-Paulus nog meer muzikale luister schenkt.

Utopia
Utopia Ensemble © Ludo Spaepen

‘Handmade’ staat voor ambacht en kwaliteit. De stichtende leden van Utopia hebben met brio hun sporen in de wereld van de polyfonie verdiend en zijn er Vlaamse topexponenten van: sopraan Griet de Geyter, altus Bart Uvyn, tenor Adriaan de Koster, bariton Lieven Termont en bas Bart Vandewege.

Muziek in Sint-Paulus verwelkomt met alle plezier en blije verwachting de creatieve, artistieke projecten van Utopia.


Utopia
Schola Gregoriana Cantabo © c-koren.be

Schola Gregoriana Cantabo

Gregoriaanse Muziek

Het negenkoppige Cantabo interpreteert de gregoriaanse muziek vanuit de triplex uitgave, een combinatie van kwadraatnotenschrift en twee neumennotaties, één uit de bibliotheek van Laon en de ander uit Sankt-Gallen. (Vóór het notenschrift werd ontwikkeld, tekenden de monniken figuurtjes of neumen boven de tekst om toonverschillen maar vooral ritme aan te geven). Op die manier trachten de zangers van Cantabo een historisch verantwoorde interpretatie neer te zetten waarin de tekst centraal staat, zonder afbreuk te doen aan de vloeiende melodielijnen en de homogeniteit.

Tekst © c-koren.be