Begeester(en)de Barok

Kent onze kerk voor u geen geheimen meer? Of is ze nog onontgonnen terrein?
Voor ieder wat wils! Professionelen uit het kunsthistorisch veld – musicologen, muzikanten, wetenschappers, doctorandi en doctors – belichten vanuit hun vakgebied de Sint-Pauluskerk in haar barokke en contrareformatorische context.

17 april 2018: De basisprincipes van de barokmuziek
Dr. Wilfried Van den Brande, intendant Muziekkapel Sint-Paulus vzw en Nicolas De Troyer, titularis-organist Sint-Pauluskerk Antwerpen
Na een korte inleiding door Wilfried Van den Brande verdiepen we ons samen met Nicolas De Troyer in de basisprincipes van de barokmuziek. Dit jaar staat er zondags zowel Italiaanse, Franse, Vlaamse, Engelse als Duitse barokmuziek geprogrammeerd.

24 april 2018: Het mysterie van J.S. Bachs ‘Hohe Messe’
Justin Glorieux, concertmeester Sint-Paulus Camerata
Op Pinksteren, 20 mei 2018 verzorgt de Sint-Paulus Camerata o.l.v. Ivo Venkov de ‘h-Moll- Messe’ of ‘Hohe Messe’ van J.S. Bach. Deze bijna twee uur durende mis schreef Bach op het einde van zijn leven als een katholieke mis terwijl Bach voordien voor protestantse opdrachtgevers schreef. Een mysterie, voor u uit de doeken gedaan door Justin Glorieux.

22 mei 2018: Four Liefhebbers and a Funeral: Caravaggio’s Rosary Madonna ‘procured’ for the Dominican Church in Antwerp (in het Engels)
Adam Sammut, PhD student University of York (G.B.)
De Rozenkransmadonna van Caravaggio kent een bijzondere aankoopgeschiedenis. Rubens en de andere drie ‘Liefhebbers’, dankzij hun relaties binnen de Antwerpse ‘burgerij’, speelden hierin een cruciale rol en bezorgden dit prachtig schilderij haar ‘onaantastbare’ reputatie. Adam Sammut legt dit intrigerend verhaal haarfijn uit.

19 juni 2018: De Sint-Pauluskerk en haar barokke altaren
Dr. Valerie Herremans, conservator sculptuur, Koninklijk Museum voor
Schone Kunsten Antwerpen

De Sint-Pauluskerk wordt ook al eens ‘een barokjuweel in een gotisch schrijn’ genoemd, dit dankzij het prachtige hoog-barokke interieur, inclusief haar altaren. Maar waar situeren ze zich in de Zuid-Nederlandse zeventiende-eeuwse altaarbouwkunst. Valerie Herremans als specialiste beeldhouwkunst zal ons er ongetwijfeld meer over vertellen.

24 juli 2018: Rubens en de Barok?
Dr. Paul Huvenne, oud-directeur Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Maar wat bedoelt men eigenlijk met die term ‘barok’ en wat is er zo barok aan Rubens? Waarom komt Rubens altijd op de eerste plaats in dat verhaal, waarbij de meesten onder ons eigenlijk Van Dyck verkiezen of Jordaens als eerlijker beschouwen. Het wordt met Paul Huvenne alvast een boeiende verkenning in de wereld van de Antwerpse Barok.

28 augustus 2018: De ‘Funktionsgeschichte’ van de Sint-Pauluskerk
Jan Van Damme, dienst Erfgoed, provincie Oost-Vlaanderen
De Sint-Pauluskerk bezit maar liefst drie (ooit vier) werken van Rubens. Maar zo’n ronkende naam als Rubens vertelt weinig. We dienen ons af te vragen: waarom hangen die werken in de Sint-Pauluskerk? Wat wilden de paters ermee ‘doen’? Wat heeft o.a. de rozenkransdevotie met de dominicanen te maken? Vanuit deze doelstellingen verklaart Jan Van Damme u het architecturale programma en haar inrichting van de Sint-Pauluskerk.

18 september 2018: Jan Dismas Zelenka en zijn ‘Missa Omnia Sanctorum’
Nicolas De Troyer, titularis-organist Sint-Pauluskerk Antwerpen
Op 1 november 2018 sluiten we het muzikale barokjaar 2018 af met de ‘Missa Omnia Sanctorum’ van Zelenka. Deze tijdgenoot én vriend van Bach werd in zijn tijd geprezen, nu is hij een nobele onbekende. Net daarom is hij voor musicologen een interessant onderzoekdomein. Onze organist Nicolas De Troyer brengt u de laatste stand van zaken.

23 oktober 2018: De Sint-Pauluskerk en haar barokke zilverwerk
Dr. Wim Nys, hoofd collectie en onderzoek DIVA
Het 17de-eeuwse zilverwerk van de Sint-Pauluskerk is een kleine maar fijne collectie. Deze te ontdekken parels worden uit de doeken gedaan door dr. Wim Nys, hoofd collectie en onderzoek museum DIVA, het nieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver.

Praktisch:

• Waar? In de Sint-Pauluskerk Antwerpen (ingang langs Sint-Paulusstr. 22)
• Wanneer? Lezing begint om 18.30 (deuren openen om 17 uur).
• Prijs? 10 euro per lezing (incl. drankje en 2 broodjes naar keuze)
• Inschrijven? Mail naar sintpaulusvrienden@proximus.be. Vermeld naam deelnemer(s) en datum lezing die u graag wil bijwonen. Dit ten laatste de donderdag vóór de lezing. We mailen u terug met verdere instructies voor betaling (rekeningnummer BE45 2200 9085 5589).

Meer info: Facebookpagina Sint-Pauluskerk Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *